Agenda de lucru a P. F. Părinte TEOCTIST,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

în perioada 16 - 31 octombrie 2005

 

 

Luni 17 octombrie a.c.:

-          A primit pe dl. prof. Nikolaus Netzhammer, din Bonn, Germania, care a prezentat traducerea în limba română a jurnalului Episcopului romano-catolic de Bucureşti Raymund Netzhammer, "Episcop în România ”, publicat de Editura Academiei Române.

-          A primit pe dl. Gen. de Brigadă Aurel Udor, comandantul Unităţii de Pompieri din Bucureşti, însoţit de dl. mr. Eftene Cătălina şi de P.C. Pr. Vasilică Bârleana, preotul unităţii menţionate.

-          A primit pe dl. Col. Stoica Petre, Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, care a oferit Prea Fericirii Sale Diploma de onoare, pentru activitatea de susţinere a asociaţiei, şi medalia dedicată eroilor patriei.

Marţi 18 octombrie a.c.:

-          A primit pe dna Conf. Dr. Paulina Popoiu, Director General al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti” şi dna dr. Aurelia Cosma, director adjunct, cu invitaţia de a participa la reinaugurarea Muzeului după perioada de refacere prin care a trecut după incendiul din anul 1999.

-          A prezidat lucrările Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor care a luat în discuţie ordinea de zi cuprinzând probleme curente administrativ-bisericeşti, economice şi de patrimoniu bisericesc.

Miercuri 19 octombrie a.c.:

-          A prezidat lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei care a analizat documentaţia în vederea finalizării procedurii de canonizare a Mitropolitului Grigorie Dascălu al Ungro-Vlahiei şi a Cuviosului Stareţ Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani.

Joi 20 octombrie a.c. şi vineri 21 octombrie a.c.:

-          A prezidat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sâmbătă 22 octombrie a.c.:

-          A participat la Biblioteca Academiei Române la lucrările Congresului Internaţional "Ştiinţă şi religie, un dialog necesar”, organizat de Academia Română şi Fundaţia John Templeton, cu sprijinul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, al Arhiepiscopiei Tomisului şi al altor instituţii din ţară şi străinătate, luând cuvântul la tema propusă.

Duminică 23 octombrie a.c.:

-          A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală în prezenţa participanţilor la Congresul Internaţional "Ştiinţă şi religie, un dialog necesar”, şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

-          A oferit participanţilor la Congresul Internaţional o recepţie la Palatul Patriarhiei.

Luni 24 octombrie a.c.:

-          A primit delegaţia Primăriei de Castellon, Spania, condusă de dl. primar Alberto Fabra Part şi însoţită de P.Cuv. Protos. Nicodim Arsenie Adrian, parohul bisericii Sf. Nicolae din aceeaşi localitate, care au adus la cunoştinţă actul de donaţie al Primăriei pentru terenul pe care se va construi o biserică ortodoxă românească. La întâlnire au participat P.S. Episcop Ambrozie Sinaitul, P.C. Cons. Mircea Alexă Uţă, P.C. Cons. Constantin Stoica.

Alte primiri:

-          P.C. Pr. Doru Costache, slujitor la parohia Sf. Maria-Sidney, Australia, care a participat la lucrările Congresului Internaţional "Ştiinţă şi religie, un dialog necesar”.

-          Dl. Iurii Tikhonov, împuternicit pentru România al Comitetului de Relaţii Externe al Admininistraţiei oraşului Sankt Petrsburg, însoţit de P.C. Cons. diac. Nicu Octavian, cu propunerea organizării unei expoziţii.

-          A participat la recepţia oferită de Preşedintele României E.S. Sa Dl. Traian Băsescu, cu ocazia Zilei ONU şi a aniversării a 50 de ani de la admiterea României în această organizaţie.

Marţi 25 octombrie a.c.:

-          A primit pe dl. Col. Lucian Tătaru, şeful U.M. 0509, din Bucureşti, cu propunerea înălţării unei Troiţe în curtea unităţii.

-          A primit pe P.C. Pr. Constantin Mihoc, parohul bisericii "Învierea Domnului”, Berlin, Germania, împreună cu dl. Claudiu Florian, consilier cultural al ambasadei României la Bonn, în legătură cu achiziţionarea unui teren pentru construirea unei biserici parohiale.

Miercuri 26 octombrie a.c.:

-          A săvârşit Sf. Liturghie la Catedrala Patriarhală cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi a rostit cuvânt de învăţătură.

-          La finalul Sfintei Liturghii a binecuvântat delegaţia condusă de P.S. Episcop Varsanufie Prahoveanul care a plecat în Bulgaria pentru a oferi Icoana cu părticele din Sfintele Moaste ale Sfântului Dimitrie cel Nou, pentru Mânăstirea de pe valea Lomului, la cererea Sanctităţii Sale Maxim, Patriarhul Bulgariei.

Joi 27 octombrie a.c.:

-          A săvârşit Sfânta Liturghie cu prilejul Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ale cărui Sf. Moaşte se află la Patriarhia Română. A ţinut un înălţător cuvânt de învăţătură mulţimii credincioşilor prezenţi şi pelerinilor sosiţi la Catedrala Patriarhală din întreaga ţară.

Vineri 28 octombrie a.c.:

-          A primit vizita Alteţei Sale Arhiducele Otto von Habsburg, ultimul descendent al familiei, însoţit de o numeroasă delegaţie. Au fost de faţă PP.SS. Episcopi Ambrozie Sinaitul şi Ciprian Câmpineanul şi PP.CC. Consilieri Michael Tiţa şi Mihai Hau.

Alte primiri:

-          Dl. Ion Ţăranu, scriitor, ataşat cultural al Ambasadei României în Republica Moldova.

-          P.C. Pr. Dănuţ Manu, slujitor la Paraclisul Universităţii "Dimitrie Cantemir” cu cererea de a oficia slujba de sfinţire a capelei acestei Universităţi.

-          Dl. Adrian Ardelean, redactor la Ziarul Pagini Româneşti, din Montreal.

Sâmbătă 29 octombrie a.c.:

-          A primit grupul de pelerini din Anglia condus de P.S. Episcop Kalistos Timothy Ware, de Diokleia, cărora le-a prezentat organizarea şi activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică 30 octombrie a.c.:

-          A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

Luni 31 octombrie a.c.:

-          A primit vizita E.S. Dl. Ram Mohan, Ambasadorul Indiei la Bucureşti, cu soţia.

-          A acordat un interviu la aniv a 77 de ani de la prima emisiune a Radiodifuziunii Române.

 

La invitaţiile primite la care nu a putut răspunde personal a dat delegaţie după cum urmează:

 

Duminică 16 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Sebastian Ilfoveanul, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru a întâmpina la Catedrala Patriarhală membrii Consiliului de conducere a Institutului Consilierilor Europeni agreaţi în faţa Oficiului European de Brevete.

Luni 17 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Ciprian Câmpineanul, Vicar Patriarhal, pentru a participa la Gala Premiilor TVR Internaţional, ediţia a IV-a.

Marţi 18 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Ciprian Câmpineanul, Vicar Patriarhal, pentru a participa la recepţia oferită de Ambasada Republicii Azerbaijan la Bucureşti, cu prilejul Zilei Naţionale.

Miercuri 19 octombrie a.c.:

-          P.C. Pr. Gheorghe Pop pentru a participa la cina festivă de iftar "Prietenie şi Dialog”, organizată de publicaţia turcă Zaman International Newspaper.

Joi 20 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Vincenţiu Ploieşteanul, vicar patriarhal, pentru a participa la Seminarul Internaţional Educarea Copiilor cu Multiple Deficienţe Senzoriale, organizat la Palatul Patriarhiei.

-          P.C. Pr. Prof Dr. Nicolae Necula, decanul Facultăţii de Teologie "Patriarh Justinian Marina”, pentru a participa la manifestarea "Valorile care ne apropie ”, organizată de Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Fundaţia Tuna.

Sâmbătă 22 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Ciprian Câmpineanul, Vicar Patriarhal, pentru a participa la inaugurarea Centrului de îngrijiri paleative pentru bolnavii de cancer şi leucemie aflaţi în stadiul terminal,

Duminică 23 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Ciprian Câmpineanul, Vicar Patriarhal, pentru a primi la Catedrala Patriarhală delegaţia Fundaţiei Pro Jerusalem.

Luni 24 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Vincenţiu Ploieşteanul, vicar patriarhal, pentru a participa la lansarea volumului de mărturii  "Prin jertfă-pentru Europa” al domnului Septimiu Roman.

Marţi 25 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Sebastian Ilfoveanul, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru a participa la sărbătorirea Zilei Armatei.

Miercuri 26 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Ciprian Câmpineanul, Vicar Patriarhal, pentru a săvârşi slujba de sfinţire a bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a Universităţii Naţionale de Apărare Carol I .

-          P.C. Diac. Cons. Nicu Octavian, pentru a participa la recepţia oferită de Ambasada Austriei la Bucureşti, cu prilejul Zilei Naţionale.

Sâmbătă 29 octombrie a.c.:

-          P.S. Episcop Sebastian Ilfoveanul, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru a participa la festivitatea de reinaugurare a Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi aşezarea lui sub patronajul Sfântului Dimitrie.

 

 

 

A rezolvat zilnic problemele curente ale Administraţiei Patriarhale şi ale Arhiepiscopiei Bucureştilor cu Prea Sfinţiţii Episcopi Vicari şi cu ceilalţi colaboratori. A primit zilnic preoţi şi credincioşi din ţară şi de peste hotare.

 

SECRETARIATUL CABINETULUI PATRIARHAL